Το κάταγμα ισχίου είναι ένα σπάσιμο στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού. Τα περισσότερα κατάγματα ισχίου συμβαίνουν σε ηλικιωμένους ασθενείς των οποίων τα οστά έχουν εξασθενήσει από την οστεοπόρωση.
Τα κατάγματα του ισχίου μπορεί να είναι πολύ επώδυνα. Για το λόγο αυτό συνιστάται χειρουργική θεραπεία. Η αντιμετώπιση του κατάγματος και η λήψη του ασθενούς από το κρεβάτι όσο το δυνατόν συντομότερα θα βοηθήσει στην πρόληψη ιατρικών επιπλοκών όπως πληγές κατάκλισης, θρόμβοι αίματος και πνευμονία. Σε πολύ ηλικιωμένους ασθενείς, η παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό, γεγονός που καθιστά την αποκατάσταση και την ανάρρωση πολύ πιο δύσκολη.
• Αυχένας μηριαίου. Η περιοχή του μηριαίου οστού κάτω από την μπάλα
• Διατροχαντήρια περιοχή. Η περιοχή κάτω από τον αυχένα του μηριαίου οστού και πάνω από το μακρύ τμήμα ή άξονα του μηριαίου οστού
• Υποτροχαντήρια περιοχή.
• Μηριαία κεφαλή.
Τα περισσότερα κατάγματα ισχίου απαιτούν χειρουργική θεραπεία εντός 1 έως 2 ημερών από τον τραυματισμό. Μόνο μια πολύ μικρή ομάδα μη μετατοπισμένων καταγμάτων σε υγιείς ασθενείς μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση.

hip fracture

Φυσιολογική ανατομία ισχίου