Ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο είναι το διάστρεμμα-ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλής έντασης όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι πιο πιθανό να τραυματίσουν το ACL τους.


3 οστά σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος: το μηριαίο οστό, η κνήμη και η επιγονατίδα. Αυτά τα οστά συνδέονται με άλλα με 4 συνδέσμους (πρωτεύοντες συνδέσμους). στο γόνατό.
Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος (MCL) βρίσκεται στο εσωτερικό, ο έξω πλάγιος  σύνδεσμος (LCL) βρίσκεται στο εξωτερικό. Ελέγχουν την πλάγια κίνηση του γονάτου σας και το συγκρατούν ενάντια στην ασυνήθιστη κίνηση.
Οι χιαστοί διασταυρώνονται για να σχηματίσουν ένα Χ, με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL) μπροστά και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο (PCL) πίσω. Οι χιαστοί σύνδεσμοι ελέγχουν την μπροστινή και πίσω κίνηση του γόνατός σας.
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος εμποδίζει την ολίσθηση της κνήμης προς τα έξω μπροστά από το μηριαίο οστό και παρέχει στροφική σταθερότητα στο γόνατο.

acl tear

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να τραυματιστεί

 

  • Γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης
  • Σταματώντας ξαφνικά
  • Επιβράδυνση κατά το τρέξιμο
  • Ή Άμεση πλήξη
acl tear

Η θεραπεία για τη ρήξη του ΠΧΣ εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Ένας νεαρός αθλητής που ασχολείται με αθλήματα ευκινησίας θα χρειαστεί συνήθως χειρουργική επέμβαση.