Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα οστά γίνονται πολύ αδύναμα και πιο πιθανό να σπάσουν. Συχνά αναπτύσσεται απαρατήρητη για πολλά χρόνια, χωρίς συμπτώματα ή ενόχληση μέχρι να σπάσει ένα οστό.
Τα κατάγματα που προκαλούνται από οστεοπόρωση εμφανίζονται συχνότερα στη σπονδυλική στήλη.
Δεν οφείλονται όλα τα συμπιεστικά κατάγματα στην οστεοπόρωση. Αλλά όταν εμπλέκεται η ασθένεια, ένα κάταγμα είναι συχνά το πρώτο σημάδι ενός ασθενούς

osteoporotic spine fractures

Φυσιολογική ανατομία της σπονδυλικής στήλης.

Η οστεοπόρωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται με τη γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας εξασθενούν. Όταν οι σπόνδυλοι στη σπονδυλική στήλη εξασθενούν, μπορούν να στενέψουν και να γίνουν πιο επίπεδοι

osteoporotic spine fractures

Καθώς η οστεοπόρωση εξελίσσεται, οι σπόνδυλοι εξασθενούν και γίνονται πιο επίπεδοι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στρογγυλεμένη πλάτη («καμπούρα»).

ΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


  Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από συμπιεστικό κάταγμα σπονδύλου βελτιώνονται μέσα σε 3 μήνες χωρίς ειδική θεραπεία για την επιδιόρθωση του κατάγματος ή με νάρθηκα που περιορίζει την κίνηση και επιτρέπει στο κάταγμα να επουλωθεί. Εάν έχετε έντονο πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργική θεραπεία, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Κυφοπλαστική. Σε μια κυφοπλαστική, με βελόνα φτάνουμε στον σπόνδυλο που έχει υποστεί κάταγμα χρησιμοποιώντας ακτινογραφία για καθοδήγηση. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εισάγει ένα μικρό μπαλόνι στον σπόνδυλο που έχει υποστεί κάταγμα για να αποκαταστήσει το ύψος και το σχήμα του σπονδυλικού σώματος. Η κοιλότητα που γεμίζει με ειδικό οστικό τσιμέντο.
Σπονδυλοπλαστική. Η σπονδυλοπλαστική είναι μια τεχνική παρόμοια με την κυφοπλαστική, αλλά ο χειρουργός δεν χρησιμοποιεί  μπαλόνι για να δημιουργήσει χώρο για το τσιμέντο. Αντίθετα, ο χειρουργός εγχέει το τσιμέντο απευθείας στον στενωμένο σπόνδυλο.